Ara karardan sonra ne olur?
Ara kararın tanımı ve hukuki niteliği Başka bir deyişle, mahkeme ara karardan sonra davayı görmeye devam eder ve gerekirse kararını bozabilir. Ayrıca, tamamen ara kararlar genellikle temyiz konusu değildir; ancak karar daha sonra nihai bir karar verecek olan daha yüksek bir mahkemeye temyiz edilebilir.
Mahkemede ara karardan sonra ne olur?
Mahkeme, tarafların maddi hukuk açısından haklı olup olmadıklarına karar verir. İşlemleri sonlandırmayan ancak devam etmelerine izin veren kararlar ara kararlardır. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder. Ara tedbirlere karşı yasal başvuru genellikle hariç tutulur.
Ara karar değişir mi?
İhtiyati tedbirlere karşı tek başına yasal başvuru mümkün değildir; ihtiyati kararlar ancak nihai kararla birlikte hukuki incelemeye tabi tutulabilir. Hakim, ihtiyati tedbirini talep üzerine veya kendiliğinden iptal edebilir, yani temyiz başvurusunda bulunabilir.
Hâkim ara karardan rücu edebilir mi?
Hakim, kazanılmış haklar doğuran ihtiyati kararları iptal edemezken, diğer ihtiyati kararların iptali mümkündür. Yargıtay’ın ihtiyati tedbirlere karşı istinaf kararları aşağıdaki şekilde özetlenmiştir. Bu bağlamda, usule ilişkin kazanılmış haklar doğurmayan bir ihtiyati tedbirin iptali talep edilebilir.
Ara karar ne zaman kesinleşir?
Karar, kanun yollarının tüketilmesi veya itiraz sürelerinin geçmesiyle kesinleşir.
Ara karara itiraz olur mu?
Duruşmada verilen geçici tutuklama kararına karşı yedi gün içinde itiraz edilmesi gerekir. İtiraz, ilk derece mahkemesine başvuruda bulunulması veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkeme kalemine beyanda bulunulması suretiyle yapılır.
Ara karara cevap verilmezse ne olur?
Davalı, davaya cevap vermezse, dava reddedilmiş sayılır (HMK m. 128). Başka bir deyişle, süresi içinde cevap vermeyen davalı, davacının davada ileri sürdüğü bütün olguları inkar etmiş sayılır.
Ara mahkeme en fazla ne kadar sürer?
Ara Mahkeme: Her 30 günde bir yapılan incelemeye genellikle ara mahkeme denir. Ülkemizde ceza davalarında duruşmalar arasındaki yaklaşık süre 3-4 aydır. Tutuklama kararı verilen davalarda, tutuklama kararı belgelerinin incelenmesi her 30 günde bir yapılır.
Ara karar istinaf edilir mi?
İlke olarak, bölge mahkemeleri tarafından verilen ihtiyati tedbirlere karşı itiraz kabul edilemez. Ancak, nihai karara karşı itiraz edilirse, bu ihtiyati kararlar itiraz incelemesinin bir parçası olarak hükümle birlikte incelenecektir.
Ara karardan dönülmesi ne demek?
Hakimin, taraflardan birinin kazanılmış hakkını temsil eden bu ara kararı iptal etme yetkisi yoktur. Özetle, hukuken kazanılmış hakları temsil eden kararları iptal etmesi mümkün olmasa da, hukuken kazanılmış hakları temsil etmeyen kararları iptal etmesi mümkündür.
Hangi ara kararlara itiraz edilebilir?
İtiraz 1. Temyiz genellikle yargı kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Ancak kanunda belirtilen durumlarda ara yargı kararlarına karşı temyiz yapılabilir. Bu yöntem tutuklama veya hükmün ertelenmesi gibi kararlara karşı kullanılabilir.
Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Hakim bir kez karar verdikten sonra, tarafların talebi olsa bile, artık bu kararını değiştiremez.
Ara karardan rücu süresi kaç gün?
Geçici karara karşı temyiz başvurusunda bulunmak için bir son tarih olduğunu bilmiyorum. Taraflar, yasal bir çıkarları varsa ve geçici kararın verilmesinden bu yana durum değiştiyse geçici karara karşı temyiz başvurusunda bulunabilirler. Hakim, herhangi bir usul hakkı oluşturmayan geçici kararlara karşı da temyiz başvurusunda bulunabilir.
Hakim verdiği karardan dönebilir mi?
Kesin kararla hâkim işlemden çekilir ve kararını bozamaz veya değiştiremez. Ancak kesin kararlara (ara kararlardan farklı olarak) karşı temyiz yoluna başvurulabilir (HUMK, md. 1086).
Ara karar temyiz edilebilir mi?
Örneğin, görevsizlik, yetkisizlik, hâkimin reddi gibi yargılamanın seyrine ilişkin ara kararlar, esas hakkında bir hüküm içermeyen kararlar, tek başına kanun yoluna tabi olmayıp, nihai kararla birlikte itiraz edilebilir.
Ara karara cevap verilmezse ne olur?
Davalı, davaya cevap vermezse, dava reddedilmiş sayılır (HMK m. 128). Başka bir deyişle, süresi içinde cevap vermeyen davalı, davacının davada ileri sürdüğü bütün olguları inkar etmiş sayılır.
Ara duruşmadan sonra ne gelir?
Duruşmanın sonu ve kararın açıklanması. Delillerin tartışılmasının ardından, taraflara sözlü duruşma bildirilir ve mahkemenin hakimleri karar vermek üzere müzakere etmek üzere çekilirler. Müzakerenin ardından, karar, yani nihai karar, kamuoyuna açıklanır.
Ek karardan sonra ne olur?
İlgili maddeye göre hükmün kesinleşmesi sonucu verilen ek karar tutanağa bağlanarak imza ve mühürlenerek mahkemede nüshalara verilir veya ayrı bir kâğıtta eklenir.
Karar bozulduktan sonra ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve dosyayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesin değildir, yani karar hakkında henüz kesin bir hüküm verilmemiştir.