İçeriğe geç

Anonim Şirket Genel Kurul Kararının Iptalini Kimler Isteyebilir

Anonim şirketin feshini kim isteyebilir?

TTK m. 531’e göre; anonim şirketlerde sermayenin en az onda birini, anonim şirketlerde ise yirmide birini temsil eden payların sahipleri, haklı sebeplerin varlığı halinde mahkemeye başvurarak şirketin feshine karar verilmesini isteyebilirler.

Kooperatif genel kurul kararı iptal edilirse ne olur?

Kararın iptali, bozucu bir yeniliğe yol açar. Yani karar, iptal anından itibaren geriye dönük hale gelir ve iptal edilen karar, verildiği andan itibaren geçersiz olur. Genel Kurul kararının iptali, Yönetim Kurulu tarafından Ticaret Sicili’nde ilan edilir ve şirketin internet sitesinde yayımlanır.

Anonim şirket yönetim kurulu hangi kararları alabilir?

Anonim şirketlerin yönetimi, kendisine yetki devredilmediği sürece yönetim kurulunun sorumluluğundadır. Yönetim kurulu, genel kurulun yetkisine girmeyen her türlü konuda karar almaya yetkilidir (TTK m. 408).

Limited şirket genel kurul kararlarını iptali süresi ne kadardır?

Genel Kurul kararlarına karşı iptal davası üç ay içinde açılabilir (TTK m. 445), ancak iptal davası için süre aranmaz.

Şirketin feshi nasıl istenir?

Paylarını kendi isteğiyle devredemeyen ve ortaklık ilişkisi kendisi için çekilmez hale gelen ortak, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinde haklı nedenle fesih davası açarak şirketin feshine karar verilmesini isteyebilir.

Anonim şirketi nasıl kapatılır?

Limited şirketler ve anonim şirketler nasıl kapatılır? Limited şirketler ve anonim şirketlerin faaliyetleri, şirket tüzüğünde belirtilen olaylarla veya hissedarlar komitesinin kararıyla sona erdirilebilir. Şirketin kapatılması için ticaret sicil müdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunulması gerekir.

Genel kurul kararının iptalini kimler isteyebilir?

Anonim şirketlerde genel kurul kararlarının iptali için mahkemeye başvurabilecek kişiler kanunen sınırlıdır: Bunlar, pay sahipleri, yönetim kurulu ve yönetim kurulu üyeleridir.

Yönetim kurulu kararı nasıl iptal edilir?

Anonim şirketlerde yönetim kurulunun feshedilebilir halleri TTK 460/5. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre: “Ortaklar ve yönetim kurulu üyeleri, 445. maddede belirtilen sebeplerin varlığı halinde, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde yönetim kurulu kararlarına karşı iptal davası açabilirler.”

Genel kurul kararları ne zaman geçerli olur?

Bu hükme göre, “Olağan genel kurul, her hesap döneminin sonundan itibaren üç ay içinde toplanır.” Buna göre, hesap dönemi takvim yılı olan şirketlerde yılın ilk üç ayı içinde, özel hesap dönemine sahip olan şirketlerde ise hesap döneminin sonundan itibaren ilk üç ay içinde toplantı yapılır.

Anonim şirket genel kurul kararları nasıl alınır?

Ana Sözleşmede aksine hüküm bulunmadığı takdirde, Yönetim Kurulu, üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlar hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alınır. *Yönetim Kurulu üyeleri başkaları adına oy kullanamaz ve toplantılara vekalet yoluyla katılamazlar.

Anonim ortaklık genel kurulunda alınan kararlardan dolayı sorumluluk kime aittir?

Anonim şirket, temsil ve idareye yetkili yönetim kurulu üyelerinin görevlerini yaparken işledikleri hukuka aykırı fiillerden sorumludur. Ancak, ortaklığın, hukuka aykırı fiili işleyen yönetim kurulu üyesine karşı, bundan doğan tazminat borcu için rücu hakkı vardır (TTK m. 321).

Anonim şirket genel kurulunun devredilemez yetkileri nelerdir?

MADDE 30 – (1) Genel Kurul aşağıdaki görev ve yetkileri başka bir organa veya kişiye devredemez: a) Ana sözleşmeyi değiştirmek. b) Yönetim Kurulu üyelerinin seçimi ve görevden alınması, ücret, huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi haklarının belirlenmesi ve görevden alınmalarına ilişkin kararlar almak.

Genel kurul kararı tescil edilmezse ne olur?

Ticaret siciline tescil edilmeyen genel kurul kararı geçerli olmaz.

Limited şirketlerde olağan genel kurul yapılmazsa ne olur?

Bilindiği üzere, yeni TTK, şirketlerin olağan genel kurullarının her yıl hesap döneminin bitiminden itibaren üç ay içinde yapılmasını öngörmekle birlikte, bu toplantıların hiç yapılmaması veya zamanında yapılmaması halinde ilgililer hakkında herhangi bir yargısal veya idari yaptırım öngörmemektedir.

Limited şirket sahibi maaş alabilir mi?

Ancak, sınırlı sorumlu ortaklar kar dağıtımı yerine şirketten katılım ücreti veya düzenli maaş alabilirler. Sınırlı sorumlu bir şirkette, maaşınız, kar dağıtımınız ve katılım ücretleriniz dışında şirketten herhangi bir para çekemezsiniz.

Anonim şirketten nasıl çıkılır?

Anonim şirketlerde, ortaklık ile ortak arasındaki ilişki genellikle ortağın payını devretmesiyle sona erer. Ortak ortaklıktan ayrılmak isterse, payını başka bir kişiye veya ortaklığa satarak ortaklıktan ayrılma hakkını kullanabilir.

Anonim şirket nasıl sona erer?

Anonim şirketlerde genel fesih sebepleri: Ana sözleşmede belirtilen sürenin dolması. … Anonim şirketlerde işletme amacının gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsızlaşması. … Şirket kurulurken ana sözleşmede gösterilen fesih sebeplerinden birinin gerçekleşmesi. … Genel kurul kararı … İflas kararı.

Limited şirketin feshi davası kime karşı açılır?

Dava, şirketin tüzel kişiliğine karşı açılır. Bir anonim şirketin haklı sebeple feshedilmesinde olduğu gibi, bu davada da şirketin kayıtlı olduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi görevlidir.

Şirket feshi nasıl yapılır?

İşletmenizi kapatmak istiyorsanız, ticaret sicil müdürlüğünüze ve vergi dairenize bildirimde bulunmalısınız. İşletmenin sona ermesi, tasfiye ve fesih ile ilgili belgeler ticaret sicil müdürlüğüne sunulmalıdır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Ne Demiş Tevfik Fikret

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir