İçeriğe geç

Ayçiçeği Neye Ihtiyaç Duyar

Ayçiçeği suya ihtiyaç duyar mı?

Özellikle ayçiçeği bitkisinin su ihtiyacı çiçeklenme döneminde en yüksek seviyeye ulaşır. Bu dönemlerde yağış olmazsa, yüksek verim sağlamak için ayçiçeklerinin sulanması gerekir.

Ayçiçeği verimi nasıl artırılır?

Ülkemizde ayçiçeği bitkisi genellikle çok verimli olmayan sığ, düz topraklarda kuru tarım koşullarında (sulama yapılmadan) yetiştirilmektedir. Son yıllarda sulama ile derin topraklarda tarım yapılması yüksek verim elde edilmesine olanak sağlamıştır.

Ayçiçeği hangi gübreyi sever?

Ayçiçeği taban gübresi Ayçiçeği tohumlarının gübrelenmesinde genellikle taban gübresi olarak 18 46 gübre (DAP gübresi) kullanılır. Ayrıca 3 15 gübre, 3 20 gübre (20 20 20) ve 20 20 gübre gibi gübrelerde kullanılır. Sulama yapılan ayçiçeği tarlasında dekara 50 kg’a kadar uygulama yapılır.

Ayçiçeği ne zaman su ister?

Ayçiçekleri, sofra oluşumunun başlangıcından tanelerin sütlü hale geldiği zamana kadar en çok suya ihtiyaç duyarlar. Bitki 40-50 cm yüksekliğe ulaştığında en uygun sulama zamanı belirtilir. Özetle, bitki 40-50 cm boyunda olduğunda, sofra oluşumu aşamasında ve çiçekler düştüğünde üç kez sulanmalıdır.

Ayçiçeği ne ister?

Işık ve güneşi seven bir tür olan ayçiçeği yeterli ışığa ihtiyaç duyar ve gölgeyi sevmez. Ayçiçeği, ağır killi topraklardan hafif kumlu topraklara, hafif asidik topraklardan alkali topraklara kadar çok çeşitli alanlarda yetişebilen bir bitkidir, çok ağır ve kumlu topraklar hariç.

Ayçiçek kaç günde bir sulanır?

Genellikle, toprak nemini istenilen seviyede tutmak ve ürün verimini en üst düzeye çıkarmak için her 14 günde bir yağmur veya sulama gerekir. Bitki büyüdükçe, ortalama günlük su tüketimi artar.

Ayçiçeği suyu sever mi?

Ayçiçeği bitkisinin tüm büyüme mevsimi boyunca su ihtiyacı yaklaşık 700–800 mm’dir. civarındadır. Bu nedenle yüksek ve istenilen verimi elde etmek için, yağışın az olduğu yıllarda, sulamaya uygun yerlerde sulama suyunda farklılık yapılmalıdır.

50 dönüm tarladan kaç ton ayçiçeği çıkar?

Genellikle, verimli topraklarda deneyimli bir çiftçinin ortalama yağlık ayçiçeği verimi 2,3 ila 2,5 ton/ha (2050-2230 lbm/akre) arasındadır.

1 torba ayçiçeği ne kadar yer eker?

Büyük ayçiçeği tohumları dekara ekilecek tohum miktarını artırır; küçük tohumlar dekara ekilecek tohum miktarını azaltır. Bu, kg başına satılan torbalar için geçerlidir. Tüm tohum torbalarımız 150 adettir.

Ayçiçeğine ot ilacı ne zaman atılır?

İlaç, otlar üzerindeki damlacıklar kuruduktan sonra düşen yağmurla yıkanmaz. Uygulama süresince hava sıcaklığı 10 °C’nin üzerinde tutulursa ilacın etkinliği artar. İlaçlama, ayçiçeğinde 4-6 gerçek yaprak, yabancı otta ise 2-4 gerçek yaprak olduğunda yapılmalıdır.

Çerezlik ayçiçeğine potasyum ne zaman verilir?

Bitkinin soğuğa dayanıklılığını artırır, eksikliği ise bitkinin kalitesini olumsuz etkiler. Yüksek kaliteli tane ve yüksek verim için potasyum kaynağı olarak çiçeklenmeden önce POTASYUM SÜLFAT uygulanması önerilir. Çiçeklenmeden bir hafta önce dekara 10-15 kg önerilir.

Ayçiçeğine potasyum nitrat ne zaman verilir?

Mısır ve ayçiçeği bitkilerini gübrelemek için en iyi zaman, bitkiler 40-50 cm boyundaykendir. Patates, şeker pancarı ve havuç gibi bitkilerde bu dönem, yumruların şişmesiyle başlar ve hasada kadar sürer.

Ayçiçeği bakımı nasıl yapılır?

Ayçiçeği BakımıGenç ayçiçeklerini her gün sulayın. Ayçiçeği fideleri kendilerini kurarken bol suya ihtiyaç duyarlar. … Toprak zayıf olduğunda ayçiçeklerini gübreleyin. … Ayçiçeklerini zararlılardan koruyun. … Sarı yapraklara dikkat edin. … Olgun ayçiçeklerinin sulanmasını azaltın. … Rüzgarlı havalarda ayçiçeklerini kazığa bağlama.

Ayçiçeği ekildikten sonra kaç günde çıkar?

Ayçiçeği ekiminden sonra en geç 12-15 gün içerisinde filizlenmesi gerekmektedir.

Ayçiçeği neden boynunu büker?

Yastık bölümündeki hücrelerin içindeki suyun hücre duvarına uyguladığı basınç arttıkça veya azaldıkça, bu esnek vücut parçasının bir tarafı gerginliğini kaybeder ve diğer tarafı sertleşir. Bu, ayçiçeklerinin yön değiştirmesine olanak tanır.

Ayçiçeği evde nasıl bakılır?

Ayçiçeği BakımıGenç ayçiçeklerini her gün sulayın. Ayçiçeği fideleri kendilerini kurarken bol suya ihtiyaç duyarlar. … Toprak zayıf olduğunda ayçiçeklerini gübreleyin. … Ayçiçeklerini zararlılardan koruyun. … Sarı yapraklara dikkat edin. … Olgun ayçiçeklerinin sulanmasını azaltın. … Rüzgarlı havalarda ayçiçeklerini kazığa bağlama.

Ayçiçeği suya konur mu?

Yüksek asitli toprakları sevmez. Ayçiçeğini asitli topraklarda yetiştirmek istiyorsanız, toprağa biraz kireç karıştırabilirsiniz. Ayçiçekleri için sulama çok önemlidir. Çiçek başını ve saplarını ıslatmadan doğrudan toprağa sulamak gerekir.

Ay çekirdeği nerede yetişmez?

Her türlü toprakta yetişmesine rağmen, iyi drenajlı, nötr pH’lı (6,5 – 7,5) ve yüksek su tutma özelliğine sahip toprakları tercih eder. Yüksek yeraltı suyu seviyelerine sahip asidik toprakları sevmez. Tuz direnci orta düzeydedir. Ayçiçeklerinin çimlenmesi için toprak sıcaklığının en az 8-10 °C olması gerekir.

Ayçiçeği soğuktan etkilenir mi?

İKLİM VE TOPRAK İHTİYAÇLARI Ayçiçeği soğuğa dayanıklıdır ve genellikle 4 ila 6 yaprağı olana kadar ilk dondan zarar görmez. Ancak, sıcaklık 4 derecenin altına düştüğünde oluşan dondan ciddi şekilde etkilenir. Ayçiçekleri için en iyi büyüme sıcaklıkları 21 ila 24 derece arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Dul Escort