İstinaf mahkemesinin hangi kararları kesindir?
İlk derece mahkemelerinin kesin olmayan kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Miktarı veya değeri sekiz bin Türk Lirasını (2022 yılı için) aşmayan mal davalarına ilişkin kararlar, verildikleri tarihten itibaren kesindir. Bu kararlara karşı temyiz hakkı yoktur.
Hangi karar kesindir?
Bu kararlar kesindir. Merkezi ve ortak sınavlar hakkındaki uyuşmazlıklarda, karara karşı itiraz halinde Danıştay kararları kesindir. İnfazın durdurulması başvurusuna ilişkin kararlara karşı itiraz halinde, itiraz makamının2 kararları kesindir. Dilekçelerin reddedilmesine ilişkin kararlar kesindir.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
Temyiz kararı tatmin edici olmazsa, Temyiz Mahkemesi tarafından verilen kararın türüne bağlı olarak, Yüksek Mahkemeye “temyiz” olarak bilinen bir temyiz yapılabilir. Ancak, bölge mahkemeleri tarafından verilen her karar temyiz edilebilir olmadığından, bu gerekliliklerin farkında olmanız önemlidir.
İstinaf hukuk dairesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge adliye mahkemesinin ceza davalarına ilişkin nihai kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi kıdemli Cumhuriyet savcısı tarafından itiraz edilebilir.
İstinaf red verirse ne olur?
Temyiz başvurusu dosya esasına göre reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartların sağlanması halinde ceza davasını Yargıtay’a götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
İstinaf mahkemesi genelde ne karar verir?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
İtiraz kararından sonra verilen kararın temyiz edilebilir olup olmadığına bağlı olarak farklı kurallar uygulanır. İtiraz açıldıktan sonra karara itiraz edilirse, kararın duyurulmasından veya tebliğinden itibaren 15 gün içinde itiraz edilebilir.
İstinaftan sonra ne olur?
İstinafın yeniden incelenmesi sonucunda ilk derece mahkemesinin kararı bozularak yeni bir karar verilebilir; istinafın hukuki incelemesi söz konusu olduğundan yeni bir karar verilmez ve ilk derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Delillerin geç sunulması, yargılamayı uzatmak veya adalet sistemini yanıltmak amacı taşımadığı sürece reddedilmesi için bir gerekçe değildir. Deliller, yargılamanın herhangi bir aşamasında ikame edilebilir. Deliller, karar açıklanana kadar mahkemeye sunulabilir. Taraflar ayrıca temyiz aşamasında yeni deliller sunabilirler.
Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?
Beş yıla kadar (dahil) hapis cezalarına karşı verilen istinaf başvurusunun reddine ilişkin Yargıtay kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulamaz (CMK m. 117).
İstinaf mahkemesinin kararını Yargıtay bozar mı?
İstinaf Mahkemesinin iptal kararı dışındaki hükümler hakkında Yargıtay’a başvurma hakkı vardır. Yargıtay’ın vereceği kararlar şunlardır: Başvurunun esastan reddedilmesi halinde üç karar verilir: “Onay”, “Düzeltmeyle onay” ve “Kararın iptali”.
İstinaftan sonra yargıtaya giden dosya ne zaman sonuçlanır?
Yargıtay’a temyiz dosyası ne zaman tamamlanır?: Yargıtay’a yapılacak işlem, dosyanın karmaşıklığına, ele alınacak ayrıntı sayısına ve Yargıtay’ın iş yüküne bağlı olarak değişebilir. Genel bir prosedür olarak, dosyanın Yargıtay’a ulaşmasından itibaren birkaç ay içinde tamamlanması beklenir.
Dosya İstinaf’a giderse ne olur?
Temyiz Mahkemesi Dosya İncelemesi İlk Derece Mahkemesi kararına yapılan itiraz sonucunda, Bölge Mahkemesi (BAM) davayı ve davayı çevreleyen olayı yeniden değerlendirecek ve yeniden inceleyecektir. Bu süreçte, tanıklar yeniden incelenebilir ve deliller yeniden toplanabilir.
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Taraflar kural olarak kesin olmayan kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (şikayet ve temyiz) başvurabilirler. Ancak istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (temyiz ve yargılamanın yenilenmesi) başvurmak mümkündür.
Bölge İdare mahkemesinin kesin kararına itiraz nereye yapılır?
Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı temyiz hakkı bulunmamaktadır. Örneğin; 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 6/3. maddesine göre, bu maddede düzenlenen idari para cezalarına karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir.
Hangi kararlar İstinaf’a gider?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.
İstinaf kesinlik sınırı nasıl belirlenir?
Temyiz süresi, ilk derece mahkemesinin kararının tarihi esas alınarak belirlenir. Temyizin hukuki gücü, bölge mahkemesinin yani istinaf mahkemesinin kararının tarihi esas alınarak belirlenir. Teminat sınırı belirlenirken, sadece söz konusu taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını bozar ve dosyayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Delillerin geç sunulması, yargılamayı uzatmak veya adalet sistemini yanıltmak amacı taşımadığı sürece reddedilmesi için bir gerekçe değildir. Deliller, yargılamanın herhangi bir aşamasında ikame edilebilir. Deliller, karar açıklanana kadar mahkemeye sunulabilir. Taraflar ayrıca temyiz aşamasında yeni deliller sunabilirler.