Kemençe hangi millete aittir?
Araplar ayrıca İran’dan en eski Asya telli çalgı türünü “kemençe” Farsça adıyla getirdiler. 17. yüzyılda Avrupa’nın ortaçağ telli çalgıları. Yüzyılın sonunda ilk olarak Anadolu ile tanıştılar ve oradan da Mısırlılarla. Biz “kemençe” dedik; Araplar ona “Kemençe-i Rumi” dediler.
Kemençe nerede ortaya çıktı?
Türk telli çalgılarından biri olan Kemençe’nin kökeni Orta Asya’dır; Türk göçleriyle Avrupa, Asya ve Afrika’ya buradan yayıldığı düşünülmektedir.
Kemençe Türk çalgısı mı?
En süslü Türk çalgısının kemençe olduğu söylenebilir. TARİH: Kemençe teriminin kökeni olan ve Farsçada “küçük yay” veya “küçük telli çalgı” anlamına gelen kemânçe kelimesi 19. yüzyıla dayanır. 11. yüzyıldan önce, günümüzde rebab olarak adlandırılan ayak kemanı için kullanılırdı.
Kemençe nerelidir?
Kemança veya kemançe (Azerice: kamança, Farsça: کمانچہ), Azerbaycan, İran ve Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde çalınan bir tür telli çalgıdır. Enstrümanın yapısında ufak değişikliklerle Kürt, Gürcü, Türkmen ve Özbek müziğinde kullanılır.
Kemençe Rumların mı?
Pontus Rumlarının önde gelen müzik aletidir. 11. ve 12. yüzyıllar arasında icat edildiği tahmin edilmektedir. Kemençe birçok ağaç türünden yapılabilir.
Kemençenin başkenti neresidir?
Görele Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Kemençe kültürünü yeniden canlandırmak amacıyla ilçeye “Kemençe ve Kültür Parkı” kazandırdıklarını belirten Erener, “Anavatanı Görele’de Türkiye’nin en büyük kemençesini yaptık” dedi. 5.80 metre yüksekliğinde. Karadeniz Sahil Yolu üzerinde yer alıyor.
Kemençenin anlamı nedir?
Kemençe, yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel bir halk çalgısının adıdır. Rebab ve keman türü telli çalgılarla akraba olduğu düşünülmektedir. Klasik çalgı ile karıştırılmaması için Karadeniz kemençesi kemençesi olarak da adlandırılır.
Klasik kemençe hangi yöreye aittir?
Klasik kemençe, diğer adıyla İstanbul kemençesi, küçük gövdesine rağmen gür ve naif sesiyle dikkat çeken bir çalgıdır.
Kemençe milli kültürümüze ait midir?
Kemençe, Osmanlı müziğinde ve Karadeniz yöresinin halk müziğinde kullanılan iki ayrı telli çalgının ortak adıdır.
En iyi kemençe hangi ağaçtan olur?
Diğer tüm halk çalgılarında olduğu gibi, “Karadeniz kemençesi”nin de standart boyutlarından bahsetmek zordur. Ancak günümüzde uzmanların ve profesyonel sanatçıların kullandığı “kemençeler” genellikle 56 cm uzunluğundadır. Dik kenarlı ve düz sırtlı gövde genellikle erik veya ardıç ağacından yapılır.
Kemençe çalmak zor mu?
Doğru eğitimle Kemençe çalmak zor değil! Enstrüman eğitimi alanında birçok farklı Kemençe kursu olmasına rağmen hepsi aynı içerik ve eğitim kalitesini sunmuyor. Bu nedenle Kemençe eğitiminin içeriği, Kemençe öğrenmek istiyorum diyenler için en önemli faktörlerden biridir.
Karadeniz kemençesi kaç tellidir?
Klasik kemençenin üç teli vardır. Arel’in kemençesinin dört teli vardı. Çoğu durumda eskiden olduğu gibi bağırsaktan yapılmış teller kullanılır. Teknesinin altındaki kuyruk kama sol taraftadır, 12–15 cm. Uzun teller, parmak uçlarıyla bastırmak yerine göğüse yaslanarak ve tırnaklarla tellere yandan hafifçe bastırılarak çalınır.
Kemençe çalana ne denir?
Görele’de kemençe çalanlara ve kemençe yapanlara kemençeci denir. Kemençeci halk edebiyatımızda bir tür ozandır.
Kemençe hangi ülkelerde var?
Günümüzde Kemençe kelimesi Türkiye dışında İran, Ermenistan, Yunanistan, Gürcistan ve Azerbaycan gibi birçok ülkede kullanılmaktadır. Günümüz Türkiye’sinde iki tür Kemençe kullanılmaktadır, biri klasik Türk müziğinin Armudi Kemençesi, diğeri ise Doğu Karadeniz halk müziğinin Karadeniz Kemençesi’dir.
Kemençe hangi bölgeye ait?
Kemençe kültürü Doğu Karadeniz bölgesine özgü bir kültürdür. Türkler bu kültürün özelliklerini belirginleştirmede ve hayatın ayrılmaz bir parçası haline getirmede çok etkili bir unsur gibi görünmektedir.
Kemençe oyunu hangi yöreye aittir?
Giresun’da en yaygın oynanan oyunlar Giresun selamlaması ve Horon’dur. Horon çoğunlukla erkekler tarafından, yörenin meşhur çalgıları olan kemençe veya davul-zurna eşliğinde çalınır.
Kemençe milli kültürümüze ait midir?
Kemençe, Osmanlı müziğinde ve Karadeniz yöresinin halk müziğinde kullanılan iki ayrı telli çalgının ortak adıdır.
Klasik kemençe hangi yöreye aittir?
Klasik kemençe, diğer adıyla İstanbul kemençesi, küçük gövdesine rağmen gür ve naif sesiyle dikkat çeken bir çalgıdır.
Horon hangi millete ait?
Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde oynanan geleneksel halk oyunlarının genel adıdır.